Transvetten zijn nefast voor je geheugen

Mannen die veel transvetzuren eten, hebben een verminderde geheugencapaciteit voor het onthouden van woorden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de San Diego School of Medicine.

Transvetzuren kunnen het uitzicht, de geur, de smaak of de textuur van voedingsmiddelen verbeteren. Ze zijn dan ook heel populair in de voedingsindustrie. Er bestaat echter uitgebreid bewijs dat deze vetzuren schadelijk zijn voor onze gezondheid op allerlei niveaus. Ditmaal onderzichten onderzoekers van de Universiteit van Californië de effecten van de consumptie van transvetten op de cognitieve functies.

WOORDEN SLECHTER ONTHOUDEN

Uit het onderzoek bleek dat een hoge consumptie van transvetzuren bij mannen van 45 jaar of jonger geassocieerd was met een verslechtering van de cognitieve functies: concreet toonden de resultaten aan dat de geheugencapaciteit van de deelnemers die transvetzuren aten, met 0,76 woorden afnam voor iedere extra gram transvetzuren per dag.

1 g transvetzuren = 75% van een woord vergeten!

Bron: Publicatie op FoodInAction.com : Golomb B A et al, PLOS ONE, Published on June 17, 2015

Lees het volledige artikel