Hoe lang blijft alcohol in je lichaam?

Welke weg legt alcohol in ons lichaam af ?

 

Alcohol glijdt  via de mond in de slokdarm en komt zo in de maag terecht. Via de maagwand wordt al 1/5 of 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. Dan vloeit het in de dunne darm waar de rest snel wordt opgenomen in het bloed. De afbraak gebeurt hoofdzakelijk door de lever.

Ben je nuchter dan bereikt alcohol de hersenen na ongeveer 10 minuten, zit er voedsel in je maag dan duurt de opname iets langer. Zodra de alcohol je hersenen & zenuwstelsel bereikt heeft ondergaan ze de verdovende werking.

10 minuten later komt de alcohol in de lever terecht en wordt er met de afbraak begonnen. De lever verwerkt 95% van de alcohol, de rest verlaat het lichaam via urine, zweet en ademhaling.

De alcoholconcentratie in het bloed is het hoogst na 45 minuten.

 

Wat is een standaardglas alcohol?

Op restaurant of café bevatten een pintje bier, een glas wijn, aperitief, of sterke drank ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10 gr of 12,7ml (= 1 standaardglas).

Standaardporties alcohol. foto van www.alcoholhulp.be

Sommige dranken en speciale bieren, worden  in een andere maat geschonken. Drink je bijvoorbeeld 3 glazen trappistbier van 8%, dan heb je 
eigenlijk 6 standaardglazen gedronken!  Een volledige fles wijn komt overeen met 7 standaardglazen en een liter gin met bijna 30 standaardglazen.

Bieren divers. Foto van www.alcoholhulp.be

 

Hoeveel tijd heeft de lever als alcoholverwerkingsfabriek nodig ?

De lever verwerkt gemiddeld 7 gram alcohol per uur.

Een glas wijn of bier bevat gemiddeld 10 gram alcohol . De lever heeft hier 1 tot 1,5 uur voor nodig om een standaardglas  te verwerken
Drink je op een avondje uit 6 glazen, dan heeft je lever ongeveer 9 uur nodig om de af te breken. Begin je om 22 uur te drinken dan is alle alcohol nog niet verwerkt om 7 uur ’s morgens. En kan je dus nog steeds niet nuchter achter het stuur zitten.

Er zijn ook heel wat factoren die invloed hebben op het verwerken van de alcohol:  de snelheid, waarmee je drinkt, of je man of vrouw bent, hoeveel je weegt, je lichaamsbouw, wat je net hebt gegeten …. Voedsel in de maag en dan zeker vet voedsel vertraagt de opname van alcohol. Je zal je dus minder snel tipsy voelen, maar de alcoholconcentratie in het bloed wordt weliswaar langzamer maar even hoog als bij drinken op een lege maag.

Bovendien kan je dit afbraakproces ook op geen enkele manier versnellen. Sneller nuchter worden lukt niet door koffie te drinken, frisse lucht op te zoeken een koude douche te nemen een vettige friet te verorberen… Je krijgt misschien even terug meer controlegevoel,  de alcoholconcentratie  in je bloed verandert niet.

Waarom zijn vrouwen sneller onder invloed bij een eenzelfde hoeveelheid alcohol dan mannen?

Een standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol of bij mannen tot 0,2‰ alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3‰.

Dit komt omdat vrouwen gemiddeld minder spierweefsel  en minder lichaamswater hebben. 

Het hart pompt het bloed met de alcohol door het hele lichaam waardoor de alcohol verdeeld wordt over al het lichaamsvocht. Vrouwen hebben gemiddeld minder lichaamswater (34l)  dan mannen (42l).  Dezelfde hoeveelheid alcohol verdeelt zich bij een vrouw dus over veel minder lichaamsvocht.

Ook de lever  bij vrouwen is kleiner dan bij mannen,  zodat de alcoholafbraak trager gaat dan bij mannen.

De alcoholcalculator helpt je inzicht geven in de hoeveelheid alcohol in je bloed:

Ben je ouder dan 18 jaar dan kan de alcoholcalculator van www.alcoholhulp.be je te helpen bij het inschatten van het alcoholgehalte in je bloed na het drinken van alcohol.

 De alcoholcalculator geeft enkel een schatting. Met sommige factoren wordt geen rekening gehouden, zoals: individuele verschillen op gebied van stofwisseling en leverwerking, medicatiegebruik, hoeveelheid voedsel in de maag, enz. Bij een politiecontrole zal de ademtest, of desgevallend de bloedproef, doorslaggevend zijn. Alcoholhulp is niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze calculator.

Klik hier om naar de alcoholcalculator te gaan 

Bron : www.alcoholhulp.be