Eten om anderen te plezieren, bezorgt je achteraf spijt

Wie te veel eet, om de andere plezier te doen heeft later vaak spijt. Het toegeven aan de sociale eet- & drinkdruk voelt achteraf zelden goed aan.

Exline, hoofdauteur van een studie van de Case Western Reserve University ontdekte dat: “Als je ernaar streeft om bij je vrienden, kennissen, collega’s,.. in de gunst te staan, er veel  kans is dat je op feestjes, tijdens lunches... meer zal eten. Ook als je niet hongerig bent."

Het afwijzen van een stukje cake of een aperitiefhapjes is sowieso moeilijk, wanneer alle anderen zich er wel aan te goed doen. "Nee" zeggen tegen al dat lekkers blijkt nog moeilijker als men  in de gunst wil vallen of positief wil overkomen in de ogen van de eet & drinkgezellen.  Vooral hij of zij die wil dat de andere aanwezige zich in de eerste plaats goed voelt, en zich zelf wegcijfert, is geneigd om onder sociale druk meer te eten en te drinken. Al hangt daar voor henzelf  een serieuze emotionele prijs aan vast. Men wil zich immers volgens de “wens of gangbare norm” gedragen en  het gevoel van sociale harmonie niet verstoren.

Exline leidde een tweedelige studie bij 101 studenten (41 mannen en 60 vrouwen). Eerst kregen ze een vragenlijst die peilde naar hun kenmerken en waarden i.v.m. het welbevinden van anderen. Studenten die zich zorgen maakten in het kwetsen van anderen, die de noden en behoeften van anderen boven die van hen zelf plaatsten en gevoelig waren voor kritiek, scoorden hoog als people-pleaser.

Na de vragenlijst zaten de studenten samen met een actrice. Zij deed zich voor als een tweede deelnemer aan de studie. De onderzoeker gaf een kom met M & M snoepjes aan de actrice. Zij nam eerst een 5-tal snoepjes vooraleer de kom aan de student te geven.  Nadien vertelde de studenten hoeveel snoepjes zij hadden genomen en waarom. Studenten die hoog scoorden als people- pleaser namen meer snoepjes.

"Personen die graag sympathiek ervaren worden voelen zich meer verplicht  om te eten/drinken. Zeker als ze denken dat hierdoor de eet- of drinkgezel zich beter voelt." zegt Exline. "Bijna iedereen wordt wel weleens geconfronteerd met sociale eet/drink druk, maar mensen die graag andere mensen tevreden stellen, zijn hier extra gevoelig voor.

Bron: Journal of Social and Clinical Psychology article, "People-Pleasing through Eating: Sociotropy Presents Greater Eating in Response to Perceived Social Pressure."