Zoeken

Zijn EQ3 vervangmaaltijden een verantwoorde keuze?

De Europese Voedingsautoriteit (EFSA) zegt: 

" Als 2 gewone maaltijden/dag, in een energiebeperkt voedingsplan, bestaan uit vervangmaaltijden, zorgen zij voor een gezond gewichtsverlies, dat zelfs groter is dan bij een gewoon energiebeperkt dieet.  Ook voor het stabiliseren van het gezonde gewicht na een dieet is het gebruik van 1 tot 2 maaltijdvervangers/dag effectief. ” 

Op basis van een uitgebreide analyse werd aan vervangmaaltijden een gezondheidsclaim toegekend. Je kan hier het EFSA  document openen.

Deze gezondheidsclaim geldt enkel voor vervangmaaltijden die voldoen aan de Europese Directive 96/8/EC. Het betreft producten die max. 250 kcal/portie aanbrengen en tevens de vereiste eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines, mineralen, sporenelementen bevatten.

EQ3 producten voldoen aan deze directive en aan de Belgische wetgeving inzake voeding bestemd voor gebruik in energiebeperkte diëten. 
Wanneer aan een voedingsmiddel  vitamines en mineralen worden toegevoegd, is het in België tevens verplicht om deze producten bij het Belgisch Federaal Voedselagentschap te notificeren. Alle EQ3 producten die verrijkt zijn met vitamines en mineralen zijn genotificeerd.

Voor wie geschikt?

Vervangmaaltijden  blijken voornamelijk geschikt voor mensen:

  • waarbij het belangrijk is om alle essentiële nutriënten aan te brengen
  • die geen tijd of zin hebben om meermaals per dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten
  • waarbij een klassiek dieet niet werkt 
  • die baat hebben bij een tijdelijk hulpmiddel dat hun energie opname makkelijker onder controle houdt
  • die willen investeren in hun gezondheid en bereid zijn zich professioneel te laten screenen en opvolgen